I september møttes Brit-Uni og Britt Irene hos Tone i Drømmeriet. Vi prøvde ut den gamle østeuropeiske brenneteknikken Obvara, som de seinere år har spredd seg verden rundt-mye takket være en irsk keramiker som har opprettet egen Facebookside om emnet.
https://www.facebook.com/pages/Obvara-firing-technique/372511962812858
( Ceramic Arts Daily hadde også nylig dette tema.)
Teknikken ligner litt på Raku, siden vi brenner ute i gassovn og behandler glovarme emner med tang. Men her er det ingen glasur, farger og effekter oppstår ved å dyppe emnet i en mel-vann-sukker-gjærblanding for så raskt over i vann for å stoppe prosessen.
En hard behandling altså, men vi hadde både rakuleire, div.steingods og lavtbrennende terracottaleire og fikk kun en hårfin sprekk i 1 fat av rakuleire.
Tinga skal være råbrent, for så å varmes opp til 850-1000 grader i rakuovn. ( det er prøvd andre steder å brenne råbrann til 1000 grader i rakuovnen, for så å senke tempen og foreta Ovbara direkte )
Gjærblandinga skal lages 3 døgn på forhånd, oppskrift følger.
Vi prøvde også å dyppe i melk, noe som ga et nokså likt resultat med gjærsuppa.
Nå hadde vi en for spinkel gassbrenner, noe som ga oss problemer med å komme langt nok opp i temperatur. Vi brente dermed rundt 800 grader, noe som nok er for lavt, da tinga fikk en litt klissete overflate ved kantene.
Myk skrubb og varmt vann fikk klisset bort, men også mye av rustfargen forsvant.
Selv om Obvarateknikken gjør at tinga blir tilnærmet vanntette, vurderer vi ikke denne teknikken til brukskeramikk/våt mat og drikke.
Oppskrift Obvara:
1 kg hvetemel
1-2 poser tørrgjær
1 ss sukker
8-10 liter varmt vann
Røres godt og jevnlig i 3 døgn, skal stå varmt/lunt.
Ved dypping av mange emner, kan blandinga friskes opp med litt øl.
Dette så kjempespennende ut!!! 😀