Obvarateknikk

efa

I september møttes Brit-Uni og Britt Irene hos Tone i Drømmeriet. Vi prøvde ut den gamle østeuropeiske brenneteknikken Obvara, som de seinere år har spredd seg verden rundt-mye takket være en irsk keramiker som har opprettet egen Facebookside om emnet.

https://www.facebook.com/pages/Obvara-firing-technique/372511962812858

( Ceramic Arts Daily hadde også nylig dette tema.)

bTeknikken ligner litt på Raku, siden vi brenner ute i gassovn og behandler glovarme emner med tang. Men her er det ingen glasur, farger og effekter oppstår ved å dyppe emnet i en mel-vann-sukker-gjærblanding for så raskt over i vann for å stoppe prosessen.

En hard behandling altså, men vi hadde både rakuleire, div.steingods og lavtbrennende terracottaleire og fikk kun en hårfin sprekk i 1 fat av rakuleire.

cTinga skal være råbrent, for så å varmes opp til 850-1000 grader i rakuovn. ( det er prøvd andre steder å brenne råbrann til 1000 grader i rakuovnen, for så å senke tempen og foreta Ovbara direkte )

Gjærblandinga skal lages 3 døgn på forhånd, oppskrift følger.

dVi prøvde også å dyppe i melk, noe som ga et nokså likt resultat med gjærsuppa.

Nå hadde vi en for spinkel gassbrenner, noe som ga oss problemer med å komme langt nok opp i temperatur. Vi brente dermed rundt 800 grader, noe som nok er for lavt, da tinga fikk en litt klissete overflate ved kantene.

Myk skrubb og varmt vann fikk klisset bort, men også mye av rustfargen forsvant.

Selv om Obvarateknikken gjør at tinga blir tilnærmet vanntette, vurderer vi ikke denne teknikken til brukskeramikk/våt mat og drikke.

e

Oppskrift Obvara:
1 kg hvetemel
1-2 poser tørrgjær
1 ss sukker
8-10 liter varmt vann

Røres godt og jevnlig i 3 døgn, skal stå varmt/lunt.
Ved dypping av mange emner, kan blandinga friskes opp med litt øl.

 

Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Obvarateknikk

  1. Dette så kjempespennende ut!!! 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s