Rapport og bilder fra studieturen til Skåne og Bornholm

 

Her følger Målfrid Perssons bilder og refleksjoner fra turen (tekst og foto):

Vi som reiste fikk en flott studietur til Bornholm. Masse nye inntrykk, nye folk å bli kjent med, besøk i flere keramikkverksteder, gammelt potteri, potterifabrikkmuseum, utstilling, glassverksted, Designskolen for glass og keramikk og mye mer. Alt i alt veldig inspirerende.

Her kommer det en del bilder fra turen.

P1000947 P1000971

Samling pottemakere – studietur til Skåne og Bornholm 23.-26. mai 2013

Med grytidlig start 23. mai og sein hjemkomst 26. mai 2013, fikk følgende deltakere en innholdsrik keramikkreise til Skåne og Bornholm:

Ellen Kjærgaard, Oslo (driver pottemakerverksteder på Norsk Folkemuseum)
Målfrid Persson, Elverum (også leder i foreningen Norske Keramikere)
Ruth Karin Simonsen Gundersen, Sandnes (driver Pottemaker Simonsen)
Robin Schellenberg, Røros (driver Potteriet Røros)
Inger Smedsrud, Lillehammer (rådgiver Norsk handverksutvikling).P1000968P1000959

Ansvarlig for opplegget hos Norsk handverksutvikling hadde syslet med opplegget i flere år og fikk endelig realisert turen. Flere forhold lå til grunn for tiltaket. I forbindelse med Kunnskapsløftet, ny læreplan og etter hvert skifte av navn fra pottemakerfag til keramikerfag, var det en del uro og uenighet innad i fagmiljøet. Bortfallet av uttak og salg av norsk blåleire var et annet aspekt. I tillegg var det få lærlinger i faget. Tanken var at en felles tur med håndverkere fra ulike miljøer for å se hvordan våre naboer jobbet med utgangspunkt i lokal leire og tradisjoner, kanskje kunne generere noe positivt i det norske miljøet. En planlagt tur er gjerne et godt grunnlag for nye impulser, så vel som nye bekjentskaper. Fra rapporten til Inger Smedsrud.

Første besøk var  i Wallåkra  Stenkärlsfabrik i Skåne:

I Ystad var vi innom Kunsthåndverkerne og Pottemakeren, før vi tok ferja til Bornholm. Første besøk der var i verkstedet til Simon Koefoed. Han lagde noen fantastiske, supertynne krukker med blanding av leire og glassfiber:

Neste stopp var de meget erfarne og veldig hyggelige Gerd Hiort Petersen og Hans Munch Andersen. Hun med veldig grovt uttrykk og kirkekunst og han med spesiell innfarging i pølseteknikk , mønstrete boller

Guiden vår, Anne Mette Hjortshøj, hadde utsalg i Cassius Clay, som hadde lokaler med glassvegg til chokolateriet og utsalg for flere keramikere. Vi var også på glassblåserverkstedet Baltic sea Glass, og vi hadde røkt sild på graset utafor.

Så var vi på Designskolen, treårig utdanning tilsvarende bachelor  i glass og keramikk. Skolen var flott utstyrt, og elevene kunne jobbe der så mye de ville på fritida. De har alltid norske elever. Opptaksprøve som på Kunst og Håndverkskolen her. Kan anbefales!

P1010068  P1010056 P1010052 P1010047 P1010046P1010061

P1010072

Så var vi ute ved sjøen og så på naturlige leireforekomster. Masse leire!

P1010077 P1010075

Anne Mette inviterte oss hjem til egen gård og verksted, hun brente i en tokamret vedfyrt ovn. Det gikk med 8 m3 ved hver gang.

Dagen etter fikk vi innføring i Bornholms geologi av hennes mann på deres kjøkken, så reiste vi og så ACAB, Bornholms kunsthåndverkere sin utstilling.

Så gikk turen til Hiorts Fabrik, Bornholms keramikkmuseum.

Før vi måtte på båten, rakk vi heldigvis også innom verkstedet til Eva Brandt i Rønne. Knøttlite utsalg, vakre ting. Hun bruker sparkeskive. P1010229 P1010226 P1010223

Dette innlegget ble publisert i Generelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s